12 Haziran 2012 Salı

Taş Mektep

Akşemsettin İÖO
Fatih Akşemsettin İÖO, 1926 yılında 27. ilkokul olarak eğitime başlamış, Cumhuriyet'in ilk yıllarında kurulan benzer okullar gibi Taş Mektep olarak adlandırılmış. Türkân Şoray, bu okuldan mezundur. 


Akşemsettin İÖO, Sulukule Gönüllüleri Derneği için büyük öneme sahip bir okuldur. Derneğimiz kurulmadan önce, çocuklarla etüt yaptığımız, sosyal faaliyetler düzenlediğimiz ilk okuldur. Sulukule Platformu'nun yıllardır temasta olduğu birçok çocuk, Akşemsettin İÖO öğrencisidir.

1957 yılı, Türkân Şoray'ın mezuniyet belgesi. Maaşallah tüm dersler pekiyi.
 Türk sinemasının ön önemli kadın oyuncularından birisi, herkesin malûmu, Türkân Şoray'dır. Şoray, Akşemsettin İÖO mezunudur.

Moğollar

Fatih ilçesi, barındırdığı müzisyenleri ile ünlüdür. Türk pop müziğinin en önemli isimlerinden birisi olan Erol Büyükburç, Anadolu Rock-pop akımının en önemli bireylerinden birisi olan Taner Öngür ve Hürel kardeşler (3 Hürel) bu ilçede yaşamışlardır. Sulukule, uzunca bir zaman çok fazla sayıda müzisyeni barındıran, dünyaca ünlü bir eğlence merkezi olmuştur...

İsmet Sıral.
İsmet Sıral, bu önemli müzisyenler arasında özel bir yere sahiptir. Türkiye'nin ilk yerli büyük jazz orkestralarından birini kurmuş, Jazz tarihinde yenilikçi ve sıradışı birisi olarak yer edinmiştir. Büyük Jazz sanatçılarının kimilerine, Anadolu ritimlerini öğretmiştir. Genellikle Roman müzisyenleriyle birlikte anılan 9/8 gibi aksak ritimlerin bilinir olmasında önemli katkıları vardır.

Jazz tarihinin en bilinen parçalarından birisi Take five'dır. Paul Desmond'ın şahaseri, olasılıkla İsmet Sıral etkisiyle 5/4'lük bir ritme sahip olmuştur. Zira, Dave Brubeck'in 9/8 ve 5/4'lük aksak ritimleri, İsmet Sıral'dan öğrendiği rivayet edilir. İsmet Sıral, Akşemsettin İÖO mezunudur...  

2010 yılında, BGST ile birlikte 4 ay kadar süren bir atölye çalışması düzenlemiştik. Bu atölye çalışması sırasında Sulukuleli* bir öğrenci hip hop bir şarkı yazmış, bir diğer öğrenci hakkında ise şarkı bestelenmişti. Bu şarkı "Çocuk (H)aklı" adlı Kardeş Türküler albümünde 8. şarkı olarak yer aldı: Nazar.

Kimbilir, belki de şu an Akşemsettin'de öğrenci olan çocukların içinden, ileride çok önemli sanatçılar çıkacaktır.   

BGST Atölyesi
Taş Mektep Gösteri Topluluğu 
* Atölye çalışmalarına, Sulukuleli olmayan çocuklar da katılmışlardı.

2 yorum:

  1. Vay canına! Bu okulu konservatuara çevirseler yeridir.

    YanıtlaSil
  2. vayy be bu okuldan mezun oldum ne güzel günlerim geçti

    YanıtlaSil

Yazdığınız yorum, çocukların okumasında bir sorun olmadığı kanaatine varılana kadar görünmeyecektir. Sabrınız için teşekkürler.